Wethouder Saskia Bruines opende afgelopen vrijdag de foto tentoonstelling van de Haagse jongerenambassadeur Hoessein Alkisaei. (Foto: Jos van Leeuwen)

'Movies that Matter' brengt vrede en recht dichtbij

di 26 mrt 2019, 9:45

Taaie kost die mensenrechten? Wel als je al die ingewikkelde, juridische boeken moet doorlezen. Maar niet als het indrukwekkende Movies That Matter festival de stad binnen trekt.

Door Willem Post

Den Haag - Vooral jongeren zijn gewend aan visuele informatie. Maar iedereen kan de komende dagen tientallen bijzondere films bijwonen. Neem 'Stad van Twee Lentes' over de verwoesting van Mosul in Irak. De filmmakers zijn de Haagse Frederick Mansell en Lourens Samsom.

Een persoonlijke tip? Loop ook even het stadhuis atrium in. Daar is een foto tentoonstelling van de Haagse jongeren ambassadeur Hoessein Alkisaei. Hij heeft de dertig artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heel persoonlijk in beeld gebracht.

Wethouder van onder andere internationale zaken, Saskia Bruines, liep bij de opening afgelopen vrijdag met Hoessein naar de foto van rapper Ray die maanden in de Turkse gevangenis heeft gezeten omdat het bewind zijn teksten niet kon waarderen.

Triest. Vrijheid van meningsuiting: voor ons heel gewoon maar op steeds meer plekken op aarde helemaal niet vanzelfsprekend. Meer informatie over het festival op de website moviesthatmatter.nl

De fototentoonstelling over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in het atrium van het stadhuis.
Maakt een foto van ex-prostituees jongeren warm voor mensenrechtenverklaring?

DONDERDAG 21 MAART 2019, 20:40

DEN HAAG - Het lezen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) is taaie kost. Om toch ook jongeren te interesseren voor dit belangrijke onderwerp, heeft de Haagse jongerenambassadeur Hoessein Alkisaei de artikelen in beeld gebracht. Het resultaat - een fototentoonstelling - is nu te zien in het Atrium van het Haagse stadhuis.

Alkisaei: 'Er is bijvoorbeeld een foto van ex-prostituees die in hun slaapkamer zitten bij een stichting hier in Den Haag. Als jongeren die foto zien en ze worden erdoor geraakt, worden ze bijna gedwongen om die artikelen te lezen en te begrijpen wat er eigenlijk in die foto aan de hand is.'

De UVRM is op 10 december 1948 aangenomen door de Verenigde Naties. De verklaring wordt gebruikt om de grondrechten van de mens te omschrijven. De UVRM telt in totaal dertig verschillende artikelen, waarin onder andere staat dat iedereen gelijk is en dat je mag trouwen met wie je wilt.

Hoe visualiseer je artikel 3?

Het uitbeelden van de artikelen was geen makkelijke taak voor Alkisaei. Hoe visualiseer je bijvoorbeeld artikel 3, waarin staat dat 'iedereen recht heeft op leven, vrijheid en veiligheid'? Daar kwam volgens de jongerenambassadeur soms wat geluk bij kijken.

'Ik zag heel toevallig een kite-surfer in het midden van de zee. Hij was echt aan het strijden tegen de wind, die hij toentertijd zowel tegen als mee had', vertelt Alkisaei. 'Het liet wel in alle aspecten zien dat dit echt de ultieme vrijheid is. Dat hij gewoon alle kanten op kan gaan. Of het nou wind is of getij, of wat dan ook tegen- of meezit.'